sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Vaniljaiset ohukaiset ja vaniljauute

Tein tuossa eilen lettuja, mutta päätin, että haluan niihin vähän jotain erilaista tällä kertaa ja päädyin lisäämään niihin hieman vaniljauutetta. Tämänhän voi tietenkin korvata esim. vaniljasokerilla tai ihan oikeallakin vaniljalla tai vaikka itse tehdyllä vaniljauutteella.

Helsingistä tuota saa valmiina ainakin Vii Voanista. Se on kuitenkin myös erittäin yksinkertainen, joskin hieman aikaa vievä, tehdä itse!

Vaniljaekstraktiin tarvitset vain vaniljatankoja ja alkoholia. Vodka on paras, koska sen maku on alkoholeista neutraalein. Kuitenkin esim. rommi tai bourbonkin käy tähän hyvin, jos haluaa luoda omanmakuisensa uutteen.

Eli purkkiin vain pitkittäin halkaistut vaniljatangot ja alkoholia päälle niin, että peittyy. Sen jälkeen odotellaan ainakin kuukausi, jotta maku on kerennyt imeytyä alkoholiin ja siinä se sitten onkin. Yksinkertaista ja myös maukasta, tosin ei suoraan purkista nautittuna. :)

Olen muuten aiemmin tainnut käyttää suoraa käännöstä tälle, eli vaniljaekstrakti, mutta keksinpä tänään paremman tai ainakin suomalaisemman käännöksen, eli uutteen.

Mutta nyt päästään siis postauksen reseptiin!

Vaniljaiset ohukaiset


5dl maitoa
2 kananmunaa
2-2,5dl jauhoja (itse käytän välillä puolet esim. ohrajauhoja huvikseni)
1tl suolaa
1dl sokeria
1rkl vaniljauutetta (tai 2rkl vaniljasokeria)
voita/öljyä paistamiseen

Vatkaa kananmunat yksi kerrallaan maitoon. Lisää suola, sokeri ja vanilja. Mittaa jauhot sekaan samalla sekoittaen, kunnes taikina on tasaista.

Kuumenna pannu ja paista lettuja mielellään runsaassa voissa molemmin puolin, kunnes ovat kullanruskeita.

-

Yleensä kuumennan pannun ensin täysillä, eli kutosella superkuumaksi ja käännän sen sitten neloselle, kun alan paistaa lettuja. En myöskään yleensä käytä lastaa kääntämiseen, koska opettelin pienenä heittelemään lettuja niin hyvin (halusin saada ne jäämään kattoon niinkuin sarjakuvissa, mutten onnistunut).

Ja tosiaan tarjota voi monen jutun kera; kermavaahto, jäätelö, hillo, sokeri, Nutella... You name it.

Ja parastahan letuissa on se rapeaksi paistunut reuna. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti