perjantai 2. toukokuuta 2014

Pehmoiset munkit vappuun

Sain taas tänä vuonna tehtyä munkit valmiiksi ehkä pari minuuttia ennen kuin vappupäivä loppui. En vain osaa ajoittaa tätä leipomista juhlapyhinä. Kuitenkin sain jotain aikaiseksi taas, vaikken tänäkään vuonna päässyt tekemään hillomunkkeja.

Pehmoiset munkit


2,5dl maitoa
25g tuorehiivaa
1 kananmuna
1/2tl suolaa
1dl sokeria
2tl kardemummaa
6-8dl jauhoja
50g voisulaa
öljyä paistamiseen
lisää sokeria pinnalle

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva maitoon. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa joukkoon muna ja mausteet sekä suurin osa jauhoista. Jatka alustamista kädellä ja lisää loput jauhot ja viimeisenä sulatettu voi. Anna kohota, kunnes taikina on kaksinkertaista.

Leivo taikinasta 16-20 munkkia. Muodon saa päättää tietysti itse; rinkeleitä, palloja, mitä vain keksiikin. Jos haluat täyttää munkit hillolla, paina munkin keskelle syvä reikä, laita hilloa sisään ja nipistä tiukasti kiinni. Anna muotoiltujen munkkien kohota vielä rauhassa pellillä.

Kuumenna öljy kattilassa. Öljy on tarpeeksi kuumaa, kun pieni nokare taikinaa saa väriä minuutissa. Paista munkkeja kattilassa muutama kerrallaan riippuen kattilan koosta. Käännä vain kerran paiston aikana. Parisen minuuttia per puoli riittää ja munkin väri on hyvä merkki siitä, onko se jo valmis. Tummankullanruskeat munkit ovat sisältäkin kypsiä.

Nosta kypsyneet munkit reikäkauhalla talouspaperille ja kuivaa nopeasti molemmin puolin. Pyörittele sitten nopeasti runsaassa sokerissa, sillä sokeri ei tartu kylmyneen munkin pintaan. Toinen tapa kuorruttaa näitä, on laittaa pieneen muovipussiin sokeria ja nostaa munkit talouspaperilta sinne. Sitten vain ravistellaan pussia, kunnes munkkeihin on tarttunut sokeria. Tietysti myös tomusokeria voi sirotella päälle, jos näin haluaa tai miksei vaikka mitä tahansa muutakin.

Ja parhaitahan munkit ovat tuoreena, vielä vähän lämpimänä hyvässä seurassa. :) Jos munkkeja haluaa säästää myöhemmälle ja pakastaa, voi kokeilla pakastaa munkit raakana ja paistaa vasta seuraavan kerran tarjottaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti