torstai 19. kesäkuuta 2014

Itämaishenkistä haudutettua kalaa ja kookoskastiketta

Päädyin tosiaan jälleen Vii Voaniin ostoksille. Päätin eilen vähän tuhlailla rahaa ja ostin lähes 15€ arvosta ruokatarvikkeita, joista toki jäi paljon yli seuraavillekin ruoille. Yksi näistä oli tilapia-kala, jonka ostin kokonaisena pakasteena.  Mietin ensin pitkään, mitä ihmettä tekisin sillä, mutta lopulta keksin, että varmin tapa on hauduttaa ennestään tuntematonta kalaa. Ja tietenkin kun itämaisesta kaupasta kalan ostin, tuli ruoastakin itämaishenkistä. :)

Itämaishenkistä haudutettua kalaa ja kookoskastiketta


kokonainen kala (tietysti voi myös tehdä filéstä, mikäli haluaa)
2l vettä
1,5 kasvisliemikuutiota
1 limen kuori ja mehu
50g raastettua inkivääriä
4 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 pieni kuivattu chili
10cm pätkä purjoa
1tlk kookosmaitoa
1rkl fariinisokeria
2rkl kalakastiketta
suolaa
pippuria

Jos käytät kokoaista kalaa, aloita perkaamalla se. Kalaa ei tarvitse tässä ruodottaa, vaan sisäelinten poistaminen ja suomuttaminen riittää.

Viipaloi sipuli ja valkosipuli. Raasta limen kuori ja inkivääri, sekä purista limestä mehu talteen. Laita vesi suureen kattilaan ja lisää kasvisliemikuutiot, limen kuori, inkivääri, sipuli, valkosipuli, fariinisokeri, kalakastike, pippuri ja kookosmaito. Murskaa kuivattu chili joukkoon ja kiehauta koko soppa. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. 

HUOM! Liemen kannattaa olla "ylisuolaista", sillä kala imee mausteensa tästä liemestä. Joten suola saa maistua reippaasti.

Laske kala kiehuvaan liemeen ja käännä lämpöä hieman pienemmälle kuitenkin siten, että liemi kuplii vielä. Anna hautua, kunnes kala on kypsää. Eli aika riippuu todella paljon kalan koosta, onko se filé vai kokonainen kala yms. Itselläni oli noin kilon tilapia kokonaisena ja haudutukseen meni n. 30min.

Keitä kalan kaveriksi vaikka riisiä ja tarjoa heti lämpimänä. Juuri ennen tarjoilua kaada limen mehu kalan päälle raikkautta antamaan ja silppua purjoa koristeeksi ja mukavaksi rapeaksi lisäksi.

-

Tosiaan pöpö on pähkinäallerginen, eikä uskalla syödä edes kookosmaitoa, joten jouduin tekemään tämän itse aluksi ilman sitä. Otin kuitenkin haudutuksen loppuvaiheessa vähän lientä pieneen kattilaan ja lisäsin siihen itselleni kookosmaitoa ja hyvää oli. :)

Kannattaa muuten keittää ylijäänyt haudutusliemi kasaan ja tehdä siitä oma kalaliemi! Meillä on  nyt pakkasessa pieniä kalan muotoisia jääpaloja, jotka on kalalientä. Se on aina hieno tunne, kun saa käyttää ihan itse tekemiä juttuja.


Siinä vielä oma lautasannos, joka kyllä näyttää vähän tylsälle, koska päällä ei ole mitään söpöä ja vihreää koristetta. En millään löytänyt mistään kevätsipulia/ruohosipulia tarpeeksi halvalla, joten ei tullut koristeita nyt annoksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti